Shoot.

Vorige week was ik uitgenodigd op de officiële opening van de tentoonstelling “Shoot” in het Mudel en dat was voor mij vooral een blij weerzien met de vrienden en collega’s, die ik al zes maanden heb moeten missen doordat ik mijn vrijwillerswerk tijdelijk heb moeten stopzetten door de ziekte van mijn echtgenote. Het heeft mijn verlangen om terug aan de slag te gaan, alleen maar aangewakkerd.

Komende zomer, in de maand augustus, komen alle schuttersverenigingen van Europa naar onze stad Deinze voor het driejaarlijks schutterstreffen.
Naar aanleiding daarvan organiseert het Museum van Deinze en de Leiestreek een interessante tentoonstelling omtrent het schutterswezen als cultureel erfgoed.

Schuttersgilden ontstonden op het einde van de 13e eeuw in de grotere steden van het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant. Aanvankelijk was het hun voornaamste taak om de stad te beschermen tegen externe aanvallen en de orde, rust en veiligheid van de inwoners te vrijwaren. In de 15e eeuw verdween het militair belang van de gilden en evolueerden deze naar sociale genootschappen, waarbij de nadruk kwam te liggen op het recreatieve en sportieve aspect. Regelmatig werden daarbij ook prijsschietingen georganiseerd.
Net zoals alle gilden, hadden ook de schuttersgilden een patroonheilige. Bij de handboogschutters was dat doorgaans Sint-Sebastiaan, terwijl de kruisboogschutters meestal opteerden voor Sint-Joris.
In onze stad zijn nog steeds vijf schuttersverenigingen actief, waarvan de oorsprong van de oudste vereniging teruggaat tot 1428.

Voor deze tentoonstelling ontleende het Mudel bij het S.T.A.M. in Gent dit groot schilderij van een onbekende meester uit de 17e eeuw. Het schilderij toont een tafereel in Gent in 1612, toen Aartshertogin Isabella daar deelnam aan de koningsschieting van het Sint-Jorisgilde, omringd door haar hofhouding en een enthousiaste menigte. (klik op de afbeelding om te vergroten)

“Shoot” behandelt de geschiedenis van het schutterswezen en stelt heel wat waardevol schutterserfgoed tentoon. Daarnaast worden enkele linken gelegd naar belangrijke kunstenaars in de Leiestreek die zelf actief waren als schutter, zoals Gustave De Smet en Constant Permeke.
De tentoonstelling loopt nog tot 25 september. Over mijn bezoek aan het Mudel vertel ik later nog iets meer.

Hierboven een zeer oude foto uit 1879, genomen in Deinze bij een prijsschieting van de handboogschuttersgilde Sint-Sebastiaan.
(Collectie Mudel)

5 reacties

 1. Van jagen moet ik niet hebben… maar dit is duidelijk van een heel andere orde dan het ordinair neerknallen van dieren.Het zal zeker je zinnen verzetten en dat zal zeker deugd doen. Ons cultureel erfgoed zal je dankbaar zijn én je vrouwtje zal gelukkig zijn omdat je weer iets omhanden hebt.👍

  Beantwoorden

 2. dat zal nogal een treffen worden dan in augustus, ik vermoed dat er in andere europese landen wel meer schuttersverenigingen zijn dan in belgië

  even wat afleiding en onder vrienden zijn zal deugd gedaan hebben

  Beantwoorden

 3. Veel ken ik er niet van maar hier zijn nog wel enkele verenigingen met staande en liggende wip. Heb ze wel al aan het werk gezien. Fijn dat je even een ontspanning had. Moet hé, even weg van alles. Goede moed Dirk.

  Beantwoorden

 4. Even een fijne afleiding voor jou van al je zorgen om je vrouw.. goed zo!
  Heb een hele tijd op het blog van een Ieperse gelezen, wiens man voorzitter was van zo’n schuttersvereniging en het zelf ook behoorlijk goed kon, dat schieten.. heel interessant, er ging een wereld voor me open, want ik wist er niks van. Hoef nu geen wenkbrauwen meer op te trekken bij termen als ‘liggende of staande wip’ en zo hahahaha!
  Ben bang dat ik deze tentoonstelling niet zal gaan zien, maar interessant is zulk cultureel erfgoed natuurlijk áltijd.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s