De Merelinde.

De Merelinde was een oude, dikke lindeboom. Tot omstreeks 1940 stond hij langs de velden ergens op de grens tussen de gemeenten Vosselare en Bachte-Maria-Leerne.
Aan de voet zou de boom een omtrek hebben gehad van 13,4 meter. Hij had enorme takken, maar de stam was hol vanbinnen. Er wordt verteld dat in de holte van de boom acht mensen konden kaart spelen.

De linde behoorde tot het domein van het kasteel van Vosselare of het Hof ter Mere. De boom zou uit de 13e eeuw hebben gedateerd, al is dat nooit wetenschappelijk bewezen, maar hij was in elk geval zeer oud en gigantisch groot. Mogelijk werd hij ooit gebruikt als gerechtslinde. Een boom onder wiens schaduw recht werd gesproken en vonnissen geveld.

De linde werd omstreeks 1940 geveld door een storm. De foto’s bij dit logje, uit het archief van het Mudel, dateren van 1940 en tonen de boom op een ogenblik dat hij reeds flink gehavend was.
Na de oorlog werd op dezelfde plaats een andere linde geplant.


In de middeleeuwen zou ooit een schoenmaker in de boom hebben gewoond. En ook een heks had er haar huisje in geïnstalleerd. De heks zou later, nabij de boom, levend zijn verbrand.


Maar misschien doolt die enge heks daar nog steeds rond ?…
Het is alvast een plek die men komende zondagavond maar beter kan vermijden. :-/

De heemkundige kring “Het land van Nevele” publiceerde in 2000 in hun tijdschrift een artikel over de geschiedenis van de Meirelinde, dat je via deze link in een pdf-bestand kan bekijken.

6 reacties

  1. Oeh ja.. op die eerste foto is de boom al voor de helft weg.. maar je kunt nog wel zien wat een monumentale het geweest moet zijn. Inderdaad vast gebruikt als gerechtsboom.. en dan zal die arme ‘heks’ daar ook berecht geweest zijn..?
    Ik ga vandaag toevallig weer even naar het Galgenwiel nabij Waalwijk, daar waar ooit drie heksen tegelijk berecht en verdronken zijn.. het is gelukkig nog geen zondag..! 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s