Wonterwijs.

Het zonlicht weerkaatste van de overweglichten op de zijgevel van het hoekhuis ernaast, waar vroeger het wachthuisje voor de overwegwachtster stond. Ik liet de spoorweg achter mij en wandelde verder de dorpsstraat van Wontergem in.
Dit is mijn geboortedorp, waar ik tot aan mijn vijf jaar heb gewoond. Mijn geboortehuis staat er al lang niet meer. Eerlijk gezegd is het er momenteel een beetje “een dooie boel”. Winkels zijn er in het dorpscentrum niet meer te vinden. Geen bakker, geen slagerij, geen kruidenier, geen enkele herberg.

Wat verder kwam ik voorbij de “oude melkerij”. Ooit was dit de florerende zuivelfabriek “Sint-Macharius”, een melkverwerkend bedrijf dat in de jaren dertig werd gebouwd. Maar nu staat dit gebouw er al jaren verlaten en vervallen bij.

De melkerij Sint-Macharius in betere tijden

De melkerij was van 1930 tot aan de sluiting in 1993 in handen van de familie De Wulf, ook na de aansluiting bij de zuivelcoöperatie Comelco.
In 1950 werd er een nieuwer gedeelte aangebouwd dat werd ingericht en gebruikt als kaasfabriek. Geheel rechts staat het herenhuis, dat reeds zou dateren uit de 19e eeuw en diende als woonst voor de familie De Wulf. Ook dat huis staat er nu verlaten en vervallen bij.
Naar verluid zouden al deze gebouwen binnenkort worden afgebroken, waardoor alweer een stukje onroerend erfgoed in de Leiestreek voorgoed verloren gaat.

Ik wandelde verder tot aan de Sint-Agneskerk.

Voor de kerk staat een monument ter ere van mijn moeder’s oom (mijn grootoom dus) Lucien Buysse. Blijkbaar is men in dit dorp nog steeds trots op hun beroemdste inwoner ooit, die als Flandrien heel wat wielerwedstrijden won, waaronder in 1926 de Ronde van Frankrijk.
Hij was de echtgenoot van de zus van mijn grootmoeder. Als kind heb ik de man nog gekend toen hij reeds op oudere leeftijd was. Hij heeft me ooit getrakteerd met de allereerste cola die ik in mijn leven heb gedronken.

Een beetje verder staat nog een ander monument. Een monument met een molensteen. Deze molensteen is wat nog rest van een stellingmolen gebouwd in 1855. Door een brand in 1892 ging het wiekenkruis verloren. Daarna werd de molenromp nog een tijd gebruikt als stoommaalderij, maar uiteindelijk in 1917 gesloopt.
De foto bij het monument is de enige bestaande foto van de molen, die op dat moment zijn wieken al verloren had. Alle huizen die op die oude foto staan zijn inmiddels reeds lang verdwenen.

Recht tegenover de kerk staat het gemeenteschooltje. Héél lang geleden, toen de dieren nog spraken, heb ik in dit schooltje mijn eerste en tweede kleuterklasje doorlopen. Tegenwoordig luistert dit schooltje naar de naam “Wonterwijs”.
Dat is wat ik later ook ben geworden : “wonterwijs”. 😉

Wat verder in een verloren hoek achter de kerk staat dit bouwvallig huisje. Dit huisje staat hier al heel lang en lijkt tot mijn verbazing nog steeds bewoond.

Tja, Wontergem is niet meer wat het geweest is. Rondom het dorp heb je heel wat mooie residentiele woonwijken, maar deze dorpskern lijkt wel wat in de vergeethoek te zijn geraakt. Misschien is het hoog tijd dat er hier een nieuwe, frisse wind waait, zodat het dorp de gezelligheid dat het vroeger wel degelijk had, terug kan krijgen.

8 reacties

 1. tof om zien, maar jammer van de leegloop, de kern ziet er best nog gezellig uit
  een paar noodzakelijke winkels en het kan terug opleven

  zo bijzonder, je eerste cola van Lucien
  k zou niet weten wanneer ik m’n eerste cola dronk, t zal vast geen zo’n indruk gemaakt hebben 🙂

  Beantwoorden

  1. Ja, grappig dat hè, zoiets dat blijft hangen? ik zou dat ook niet meer weten, van cola.. wél m’n eerste milkshake bij MacDonald (is wel toepasselijk bij deze melkfabriek op de foto haha).. toen was ik al een jaar of 16 en was ik een koopavondje stadten met m’n oudste zus in Rotterdam. Kreeg dat spul bijna niet door dat rietje gezogen hahaha!

   Beantwoorden

 2. Vind wijs heel goed bij je passen, je bent een heel wijs man. Maar nu heb je mijn hart ontroerd. In die melkfabriek heeft mijn vader nog gewerkt, ik vermoed jaren 1930/1940…Het zou hem zo kunnen zijn op die foto 😂. Ja Wontergem is uitgestorven zoals zoveel kleine dorpen, jammer eigenlijk. Prachtig je geschiedenis.

  Beantwoorden

 3. Dus er staan een paar mooie gebouwen al jaren leeg, maar dat krot is nog steeds bewoond?.. wonderlijk! Best wel zonde, zo’n mooie oude dorpskern.. daar zou inderdaad weer wat leven in de brouwerij moeten komen. Misschien écht een kleine brouwerij in die oude melkfabroek? leuk beginnetje! 🙂
  Weet wel niet wat wonterwijs is, maar je zou het vast kunnen zijn.. al past die laatste lettergreep al absoluut niet bij jou..! 😛

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s