Op zondag 18 juli reden we naar Gent. We hadden de wagen geparkeerd nabij het Citadelpark, aan de oude gebouwen van de Hoge School. Daar recht tegenover liggen de moderne gebouwen van de Gentse universiteit, waarin ondermeer het gloednieuwe universiteitsmuseum is ondergebracht.

Dat museum was de reden waarom we naar hier waren gekomen, maar eerst wilden we graag een bezoekje brengen aan de befaamde plantentuin en serres van de Gents universiteit.
Een pad langs de hoge universiteitsgebouwen leidde ons erheen.

Het eerste wat we zagen was de enorme rotstuin, die werd aangelegd na de Tweede Wereldoorlog met de fondsen van het Marshallplan.

Het was rond het middaguur op deze warme, zomerse zondag. Het was er heerlijk stil. Slechts enkele mensen genoten er van hun lunchpauze of gewoon van de zalige rust aan de mooi aangelegde vijvers in de tuin.



De plantentuin van de Gentse universiteit werd reeds in 1794 opgericht, onder het bewind van Napoleon. In 1804 werd de tuin overgedragen aan de stad Gent. Nadat Willem I in 1817 de Gentse universiteit had opgericht werd met het stadsbestuur een overeenkomst gesloten waarin de universiteit het vruchtgebruik kreeg over de plantentuin.
In 1903 verhuisde de tuin naar en stuk grond gelegen aan het Citaldelpark en kreeg de universiteit het volledige zelfbestuur over de plantentuin.
Het was er zalig kuieren in de schaduw van de vele bijzondere planten in deze tuin.

De plantentuin beheert een collectie van meer dan 10 000 plantensoorten en is onderverdeeld in een arboretum, een mediterrane afdeling en diverse thematische tuinen. De plantkundigen van de UGent verzamelen planten uit de hele wereld. Men beschikt er eveneens over een enorme verzameling stekjes en zaden die gedurende twee jaar worden bewaard in een koelkast bij 5°C. Elk jaar verzend de universiteit zaden naar meer dan 500 botanische tuinen over de hele wereld.

Op bepaalde plekken in de tuin hadden we zicht op de oude gebouwen van de universiteit.

Maar ook op de wat nieuwere gebouwen waarin het GUM (Gents Universiteits Museum) is ondergebracht. Wat verder lagen de ongeveer 4000 m2 aan tropische en subtropische serres. Daar gingen we eerst een kijkje nemen.

(wordt vervolgd)
De plantentuin van de UGent…
wel van gehoord, maar ik ben er nooit geweest
ik ben benieuwd
groeten
Nooit geweten dat daar een plantentuin was ! Het is altijd een toffe ervaring om virtueel met jullie mee te wandelen 🙂
Citadelpark ken ik wel maar nooit geweten dat er een plantentuin was. Ben er als tiener drie jaar lang elke dag doorgestapt. Benieuwd naar het vervolg.
Een ongekende plek voor mij in Gent.
Wauw.. altijd mooi, zo’n oude tuin! Ik was eens in de Hortus Botanicus van de universteit van Leiden.. was ook geweldig, maar niet zo groot als déze. Jullie hadden er ook nog es prachtig weer.. bonus!
de plantentuin van de unif, tof om te zien, k kan mij niet herinneren dat ik daar ooit geweest ben, dus ik volg graag