We hadden uiteindelijk de archeologische site van Ename bereikt, dat enkele honderden meters achter het provinciaal erfgoedcentrum ligt.
Hier stond ooit de Sint-Salvatorabdij van Ename.

Eerst stond er een burcht die de grens van het Heilig Roomse Rijk met Frankrijk moest beschermen. Maar in 1033 werd de burcht ingenomen door Boudewijn IV, de graaf van Vlaanderen. Diens zoon, Boudewijn V hervormde, op verzoek van zijn vrouw, het militair bolwerk tot een abdij ten bate van de benedictijnen orde.
In de eeuwen die daarop volgden vestigden boeren en werklieden zich rondom de abdij en werd de abdij in de streek het centrum van het leven.

Dat bleef zo tot 1794 wanneer de Franse revolutionairen de abdij lieten sluiten en afbreken. Later werden met de afgebroken stenen huizen gebouwd in Ename.


Het eerste archeologisch onderzoek op deze site werd reeds gedaan in 1946, wanneer de grondvesten van de abdijkerk werden blootgelegd.
Sinds 1982 zijn de opgravingswerken op systematische en grootschalige wijze hervat. Niet alleen de grondvesten van de abdij werden in kaart gebracht, maar ook de grondvesten van de oorspronkelijke burcht.





De rijke archeologische vonsten die op deze site werden gedaan worden bewaard in het Provinciaal Archeologisch Museum (PAM) in Ename. Men kan er ook een virtuele middeleeuwse rondwandeling maken in en rondom de abdij.


Daar zijn we al eens geweest… leuk om te zien.
Op basis van het één kan een digitale simulatie gemaakt worden. Wonderbaarlijk.
De restanten van de fundamenten geven een flauw smaakje van hoe het vroeger was.
Die computer simulaties zijn echt wel heel goed gevonden.
Hoe moderne technologie het verleden kan laten herleven ! Prachtig toch !
Mooi
Indrukwekkend toch dat je nu virtueel kan rondlopen in decors van eeuwen geleden
k zie mij daar wel flaneren zo in de tuin van de abdij 🙂
Oh dat laatste is wel heel erg leuk.. ik dacht bij je foto’s van die fundamenten al dat het lastig voor te stellen is hoe dat er daar uitgezien heeft. Maar uiteraard kan er tegenwoordig heel veel met computers.. leuk hoor!