De schildersklas van Raveel.

Het was alweer een hele tijd geleden dat ik er geweest was. Hoog tijd dus om het Mudel, het museum in Deinze, nog eens met een bezoekje te vereren. Vorige vrijdag stapte ik er goedgemutst naartoe.
Het was opnieuw een blij weerzien met de medewerkers van het museum. Het voelt er voor mij altijd een beetje als thuiskomen. Ik kreeg meteen ook een rondleiding aangeboden door de nieuwste tentoonstelling in het museum.

Er is dit jaar heel wat te doen naar aanleiding van de 100ste verjaardag van kunstenaar Roger Raveel (°1921 / +2013). Het grootste evenement heeft plaats in “Bozar“, het Paleis voor Schone Kunsten, in Brussel. Daar loopt nog tot 21 juli een retrospectieve rond de kunstenaar uit de Leiestreek.
In zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie staat er ook een en ander op stapel en dus kon het museum in Deinze niet achterblijven.
De tentoonstelling in het Mudel gaat dieper in op de langdurige band die Raveel had met de stad Deinze. Bij de inkom staat een uitvergrote klasfoto van toen Roger Raveel zelf nog een leerling was aan de tekenacademie.

Maar Roger Raveel was van 1960 tot 1973 leerkracht aan de Stedelijke Academie van Deinze, waar hij voor vele kunstenaars in spe een inspiratie- en rolmodel was.
De tentoonstelling in het Mudel focust vooral op de werken van de leerlingen van Raveel. Dat zij door hun meester sterk waren beïnvloed is duidelijk te merken. Bijvoorbeeld op deze muurschildering die Raveel samen met zijn leerlingen maakte in 1972. Het grote schilderij was in de academie achter een andere muur terecht gekomen en zo in de vergetelheid geraakt. Het werd pas onlangs herontdekt en de hele muurschildering werd voor de gelegenheid overgebracht naar het museum.

Andere werken van de leerlingen van Raveel zaten reeds jaren lang opgeborgen in het reservedepot van het museum en zijn voor deze tentoonstelling weer tevoorschijn gehaald.

Maar er wordt ook aandacht besteedt aan het werk van de meester zelf, waarbij vooral de beginjaren van Raveel als kunstenaar aan bod komen.

De tentoonstelling in het Mudel is nog tot 6 juni iedere dag te bezoeken (behalve op maandag). Op voorhand reserveren is in deze corona-tijden nog steeds verplicht.
Voor meer info kunnen jullie hieronder klikken op de affiche.

Het was met pijn in het hart dat ik vorige vrijdag het museum verliet. Als dat ellendig virus maar eens gauw wou ophoepelen, zodat ik er weer als vrijwilliger aan de slag kan.

TIP : Op zondag 28 maart wordt op de tv-zender Canvas om 20u.10 een documentaire uitgezonden over Roger Raveel .

7 reacties

 1. Als we de kans zien om een bezoekje te brengen aan die tentoonstelling, zullen we dat zeker doen. Maar ik vrees dat er heel snel een nieuwe lockdown gaat komen, waar alles terug zal gesloten zijn. Maar wat dan ook, je hebt ons een mooie blik achter de schermen gegeven, dat neemt niemand ons nog af 😎

  Beantwoorden

 2. zal wel een mooie tentoonstelling zijn
  k zal ook eens mijn uur moeten reserveren, toch gemakkelijker als je zomaar kan binnen lopen wanneer het je invalt
  mag je eigenlijk foto’s nemen of is dat enkel toegelaten aan bijzondere vrijwilligers zoals jij 🙂

  Beantwoorden

 3. Zag spotjes voor de tentoonstelling in Brussel. Fijn dat de stad Deinze niet achterblijft, zou erg zijn. Mooie log van jou over deze schilder.
  Hoop dat je snel terug kan en wij allemaal terug een beetje een normaal leven krijgen.

  Beantwoorden

 4. Ah ja.. ik zag de aankondiging van die documentaire op tv.. als ik er erg in heb ga ik kijken.
  Het is echt jammer dat alles zo lang dicht moet blijven hè.. ik las net in de krant dat er hier pas echt versoepeld gaat worden als alle 60+ ers hun eerste inenting hebben gehad.. en dat is pas half mei..! Het is wel realistisch, die voorspelling, maar ook een beetje deprimerend.. het gaat allemaal véél te langzaam.
  Interessante tentoonstelling daar in het Mudel.. je hebt er mooie reclame voor gemaakt. 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s