Haar dorp aan de Schelde.

Deze week genieten we van zachte lentetemperaturen, terwijl we amper twee weken geleden nog bibberden in de sneeuw en vrieskou. Het was nog tijdens die ijs- en sneeuwdagen dat mijn vrouw en ik naar haar geboortedorp Wichelen reden. Dit dorp aan de Schelde ligt ongeveer halfweg tussen Wetteren en Dendermonde. Het was aan de kerk van Wichelen dat wij 37 jaar geleden afspraken om voor de allereerste keer samen uit te gaan.

We waren er in lange tijd niet meer geweest. We stelden vast dat men intussen in Wichelen zelfs een eigen muurschildering heeft.

We reden tot aan het “oud gemeentehuis” van Wichelen. Het gebouw dateert van 1682 en staat sinds 1945 geklasseerd als beschermd monument. Vermoedelijk kwam het huis aan het einde van de 18e eeuw in het bezit van de gemeente en diende het tot 1955 als gemeentehuis. Daarna werd het voornamelijk gebruikt voor ceremoniële plechtigheden. In de jaren ’70 werd het grondig gerestaureerd.

Onder de dubbele trap bevindt zich een deurtje. Achter dat deurtje zat tweehonderd jaar geleden het “cachot”, waar men dronkenlappen in opsloot. In het huisje ernaast, links op de foto, woonde vroeger de “doodkistenmaker”.

In dit gemeentehuis zijn mijn vrouw en ik 35 jaar geleden getrouwd. Ik heb het even nagevraagd bij Wikipedia, wij vieren dit najaar onze “koralen bruiloft”. Ons huwelijk werd 35 jaar geleden bekrachtigd door burgemeester John Taylor. Da’s een Engelse naam voor een Vlaamse burgemeester, maar diens vader was een Engelsman die als soldaat tijdens de bevrijding alhier halsoverkop verliefd was geworden op een meisje uit Wichelen.
Ik had dus 35 jaar geleden hetzelfde aan de hand.

Vlakbij het oud gemeentehuis ligt de begraafplaats van Wichelen, waar mijn schoonvader zaliger reeds sinds 1988 begraven ligt. We gingen er een kijkje nemen. Een kerkhof in de sneeuw, het is weer eens wat anders.

De begraafplaats van Wichelen is mooi gelegen, langs de oevers van de Schelde. Aan de overkant van de Schelde liggen de “Bergenmeersen”, waarover ik onlangs een logje las en foto’s zag op de blog van Willy. De Bergenmeersen is een natuurgebied langs de Schelde, bestaande uit slikken en schorren dat dienst doet als overstromingsgebied.
Een toegang tot de Bergenmeersen bevond zich hier vlakbij. We wilden die meersen wel eens van iets dichterbij bekijken.

(wordt vervolgd)

7 reacties

 1. Een plaats om te trouwen én ook de plaats om in het cachot te vliegen…
  Als je je na 35 jaar nog niet ‘gevangen’ voelt, dan is het een heel mooi huwelijk hé 🙂
  Een kerkhof onder de sneeuw… dat wordt misschien ets om aan onze kleinkinderen te vertellen ? 😉

  Beantwoorden

 2. Van harte met dat koralen huwelijk Dirk.. ik snap niet dat jouw lieve vrouw daar 35 jaar geleden in getrapt is, maar goed.. ondertussen ben jij dus al 35 jaar gelukkig en zij dus al 35 jaar met jou getrouwd.. hoe mooi! 😉
  Prachtige mural! Staat daar nou ‘Markoon’..? weet jouw Wichelse vrouw wat dat is?
  Mooi charmant gemeentehuisje!

  Beantwoorden

  1. Nee, dat snapt ze zelf ook nog altijd niet. Ze had maar beter moeten uitkijken. Nu moet ze ook niet meer komen klagen. 😉
   Het is de gevel van een herberg. “Markoen” is de naam van die herberg.

   Beantwoorden

 3. Dat wordt weer mooi en wat een aanleiding! Zag de foto’s op Willy zijn blog ook. Mooie streek daar dat belooft. Een kerkhof onder de sneeuw dat is lang geleden dat ik het nog, geen winters meer als 50 jaar terug 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s