Het Rosarium.

We hadden in de gemeente Dadizele een wandeling gemaakt in het park “Het Torreke” en via de achterzijde van het kasteel van Mariënstede waren we bij de basiliek van Dadizele aangekomen. Een joekel van een basiliek zoals je zou verwachten in een stad zoals Brussel, Gent of Antwerpen, maar niet in een kleine gemeente in Zuid West-Vlaanderen.

We gingen eerst even langszij de kerk, onder een ijzeren boog door waarop in grote letters het woord “Rosarium” stond. Volgens Wikipedia is een Rosarium een tuin waarin de planten hoofdzakelijk uit rozen bestaan. Veel rozen zouden we eind november waarschijnlijk niet meer te zien krijgen, maar dat was ook niet de bedoeling, vermoed ik. Volgens de uitleg op een info-bord bij de ingang was dit een gebedspark rond de vijftien mysteries van de rozenkrans (of paternoster), uitgebeeld in evenveel kapelletjes en drie zuilen.
Verder stond er nog op het info-bord dat dit Rosarium zich bevond op de plaats waar vroeger de boomgaard van het kasteel van Dadizele was gelegen.

Mijn vrouw en ik zijn niet gelovig, maar we besloten om dit Rosarium toch met een bezoekje te vereren.
Het eerste wat we zagen waren een reeks vreemde kaders die aan lage muurtjes waren opgehangen. Het bleek een kunstwerk te zijn van ene Edward Maled. In ieder kader was een geboetseerd tafereel te zien waarin een legende van het dorp Dadizele werd uitgebeeld, met daaronder de bijhorende tekst.

En dan ging het pad langs vijftien kapelletjes waarin telkens een bijbels tafereel werd uitgebeeld. In vijf kapelletjes kan men een blij tafereel zien, in vijf andere kapelletjes een droevig tafereel en in de laatste vijf kapelletjes is telkens een glorierijk tafereel te aanschouwen. Een emotioneel parcours, als je het mij vraagt.

En zo kwamen we vanzelf bij deze merkwaardige kapel. De ingang ervan leek aan de achterkant van de kapel te zitten.

Toen we bij de voorkant van de kapel kwamen werd het ons duidelijk. Dit was een openlucht-kapel. Hier kon men dus in de buitenlucht een mis opdragen. Dit alles kadert in een lange traditie. Reeds van in de middeleeuwen kwamen pelgrims op bedevaart naar Dadizele.

Van hieruit hadden we een mooi zicht op de basiliek die aan de overkant van het Rosarium stond.

Het werd stilaan tijd om die basiliek eens van naderbij te gaan bekijken. En vooral om op zoek te gaan naar die mysterieuze Jan Van Dadizele.

Maar dat verhaal bewaar ik voor later. Binnenkort start ik op deze blog met het vervolg van het verslag over onze speurtocht naar sporen die verwijzen naar Maria van Bourgondië, die ik samen met mijn vriend en historicus Manu en met mijn echtgenote heb opgezet. Over een een aantal weken (dan zijn we al in het nieuwe jaar) begin ik daarmee.

Geraadpleegde bron : www.toerismedadizele.be

4 reacties

  1. prachtig hé, echt indrukwekkend die kathedraal en de tuin met openluchtkapel
    k kan mij niet meer herinneren of die ‘vreemde kaders’ er ook hingen toen ik er lang geleden eens was

    Beantwoorden

  2. En ik maar denken dat Daddizele bekend was om zijn (inmiddels afgebroken) pretpark.
    Die ‘openlucht’ kapel is heel bijzonder vind ik, vooral de brandglasramen zijn verrassend modern en passen heel goed in het geheel.
    Nu maak je me reeds nieuwsgierig naar de binnenkant van de basiliek !

    Beantwoorden

  3. Een alternatief gebruik van het woord ‘rosarium’ dus.. maar het lijkt zo te zien wel een mooie rustige plek met veel te zien. Die openlucht-kapel vind ik wel bijzonder.. nog nooit zoiets gezien. De glas-in-lood-ramen zijn ook speciaal hè.
    Ik sta soms ook verbaasd als je in een klein gehucht komt en er blijkt dan zo’n enórme kerk te staan.. weet niet hoe dat komt.,. wellicht veel flink kapitaalkrachtige inwoners geweest? Óf het plaatsje was ooit veel belangrijker dan nu.. dat kan ook. In Oudenbosch staat die grote basiliek.. als dank voor de inzet van vele jonge mannen in het zoeavenleger van de Paus ooit. Als je dat niet weet vraag je je ook af waarom in hemelsnaam dat kleine Oudenbosch die enorme basiliek, met zowel kenmerken van de Sint Pieter- als de Sint Jan van Lateranenbasiliek in Rome, heeft gekregen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s