Ontlading na de oorlog.

Nu ik thuis mijn vrijwilligerswerk doe lijkt het hier wel een half museum, met oude boeken, fotoalbums, brieven en documenten die op mijn bureau zijn opgestapeld. Zo ligt er hier een opmerkelijk fotoalbum uit 1945. Er steken foto’s in die genomen zijn in Deinze en Vinkt, het dorp dat zo erg heeft geleden onder de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.
Op het eerste zicht lijken op de foto’s Duitse soldaten te staan. Maar bij nader toezien blijkt dat niet zo te zijn. De foto’s zijn genomen in de lente van 1945, enkele maanden na de bevrijding. Op de foto’s staan mannen uit het dorp die uniformen dragen. Die uniformen waren waarschijnlijk achtergelaten door Duitse soldaten die in burgerkleren probeerden te vluchten. Op de foto’s staan dus mannen uit het dorp, die zich in een Duits plunje hebben gestoken en een optocht houden om de draak te steken met Duitsland en het Duitse leger. Er trok die dag een hele stoet door het dorp, die zowat het midden hield tussen een militaire of politieke optocht, een religieuze processie en een carnavalstoet.
Hoewel deze foto’s genomen zijn na de oorlog, zijn het toch waardevolle tijdsdocumenten.

6 reacties

  1. Wat een feesttijd moest dat geweest zijn voor al die mensen…
    4 jaar ellende van de oorlog en dan plots… de ontlading van miljoenen mensen dat alles terug goed komt… Mijn moeder vertelde dikwijls over ‘de bevrijding’ en de bevrijding feesten in alle dorpen. Wist je dat “De steltenlopers van Merchtem” uit die bevrijding stoet ‘geboren’ zijn 😉

    Beantwoorden

  2. Jeee.. lijkt me wel ja, dat dat waardevolle tijdsbeelden zijn! Nog nooit van gehoord of gezien dat men híér dat deed. Een nogal speciale ‘viering’ van de bevrijding hè!
    Prachtig dat die foto’s er allemaal nog zijn!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s