Middeleeuwse pins.

Ik keer nog even terug naar het Yper museum, waar men een schitterende collectie middeleeuwse insignes bewaart.
Deze insignes zijn loodtinnen draagspeldjes die men overal in Europa uit de grond heeft opgegraven. Ze werden massaal gedragen vanaf de twaalfde eeuw tot midden de zestiende eeuw.
Rondreizende marskramers en verhalenvertellers boden ze te koop aan op jaarmarkten en kermissen en op alle plaatsen waar veel volk bijeen kwam. Pelgrims kochten ze als aandenken op bedevaartplaatsen. Anderen kochten ze om er hun status, levensmotto, geloof of bijgeloof mee uit te drukken.

De thematiek van de pins was zeer verschillend. Zo had je speldjes met heiligen, koningen, prinsessen, ridders en mythische figuren, maar ook speldjes met muzikanten, molenaars of scheepvaarders en er waren bijvoorbeeld ook speldjes met wapens, gebruiksvoorwerpen en dieren. Men kan geen onderwerp zo gek bedenken of men had er in de middeleeuwen een speldje voor.
Het meest in trek echter waren de speldjes met erotische voorstellingen. De gemiddelde middeleeuwer bleek lang niet zo preuts te zijn als men denkt. Speldjes met suggestieve voorstellingen van wandelende of gevleugelde penissen en vagina’s of uitbeeldingen van fantasierijke seksuele standjes werden met trots door mannen en vrouwen op de jas gedragen.

De middeleeuwse insignes die in het Yper museum worden tentoongesteld zijn meer dan de moeite waard om van naderbij te bekijken. Ze geven een unieke en soms geestige inkijk in de leefwereld van de middeleeuwse mens.

Geraadpleegde bronnen :

ypermuseum.be
medievalbadges.org
historiek.net

5 reacties

 1. Als ik dat lees en zie, dan zijn de middel-eeuwers veel vrijer in hun denken dan wij hedendaagse mensen. Nu overheerst een politieke correctheid dat tot in het absurde wordt doorgedreven.
  Je schetst een beeld van onze middeleeuwen dat voor mij tot nu toe onbekend is. Je hebt me echt wel nieuwsgierig gemaakt 😉
  Het museum is momenteel dicht… wegens corona natuurlijk. Als het terug open gaat is de kans groot dat ik een weekendje Ieper boek 🙂

  Beantwoorden

 2. Gooh.. ik leer weer bij.. had hier nog nooit van gehoord of iets van gezien! Dat er in de middeleeuwen niet zo moeilijk gedaan werd over seksuele zaken wist ik al wél.. uit die tijd stammen dus ook de liedjes die wij nu als kinderliedjes kennen, maar feitelijk dus vertellingen zijn over de geslachtsdaad.. daar heb ik weleens over gepost hè, héél lang geleden.
  Maar dat ze er ook speldjes van droegen, dat wist ik dus totáál niet.. echt leuk die dingen! Inderdaad net de pins van nu.. al zijn die van nu wel een heel stuk preutser haha!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s