Torens in Kortrijk.

Vorige week reden wij naar Kortrijk. We hadden de wagen achtergelaten op de grote parking aan de Leie, nabij de “Buda-wijk”, aan de zogenaamde “Buda-beach”.
De naam “Buda” heeft niets te maken met het boeddhisme, maar is een naam die reeds ontstond op het einde van de 17de eeuw. Men had zich toen geïnspireerd op de versterkte stad Buda in Hongarije. Toen men in 1690 een natuurlijk eiland in de Leie met een vesting liet versterken tegen onvriendelijke aanvallen van buitenaf, gaf men het eiland de naam “klein Buda”. Die naam is blijven hangen en is inmiddels de officiële naam van deze stadswijk geworden.

Op deze plek ligt nu een brug voor de “zachte weggebruikers” die zich sierlijk over de Leie kromt. Aan de overkant staat de “K-Tower”. Deze toren is met zijn 66,5 meter één van de hoogste torens in Kortrijk. Het gebouw, dat 68 flats telt, werd ontworpen door Philippe Samijn en werd in 2018 voltooid.
Toen wij daar stonden werd de blauwe lucht gedeeltelijk bedekt met een merkwaardig wolkendeken, wat een beetje voor merkwaardig licht zorgde. Ik vond het geheel wel wat hebben en maakte er enkele kiekjes van.

Vanaf daar wandelden we de binnenstad in, via twee torens die heel wat ouder zijn dan de K-Tower. De Broeltorens van Kortrijk dateren uit 1385, toen de Bourgondische hertogen over onze contreien heersten. Ze vormen het enig overblijfsel van de middeleeuwse stadsomwalling van Kortrijk.
Het bleek tijdens onze wandeling dat er in de stad overal werken aan de gang waren. Er werd gebouwd en verbouwd dat het een lieve lust was en heel wat straten waren opgebroken om her aan te leggen.

Men doet duidelijk in Kortrijk aan stadsvernieuwing en ook deze kade aan de Leie is nieuw aangelegd.

Volgende keer wandelen we nog een beetje verder.

4 reacties

 1. Ben heel nieuwsgierig naar deze stad want had Corona niet zo hard gevoerd was ik er eens naar toe getreind. De omgeving van de broeltorens lijkt me heel erg opgewaardeerd en wat is daar allemaal veranderd! Graag in voor het vervolg en uiteraard je mooie foto’s!

  Beantwoorden

 2. Die witte wattendotjes in de blauwe lucht zijn wel speciaal.
  Die ‘zacht verkeer’ brug doet me denken aan een lint dat gebogen over de Leie slingert. Heel knappe én gedurfde architectuur. Wat me ook opvalt aan Kortrijk, is dat alles zo proper lijkt…

  Beantwoorden

 3. Dat was zeker een mooie wolkenpartij.. maar die brug met aanpalende toren geven ook al mooie plaatjes vind ik. Is ‘zacht verkeer’ hetzelfde als wat wij ‘langzaam verkeer’ (=voetgangers en fietsen) noemen? 🙂
  Die Broeltorens zag ik ook eens.. op wandel met ‘you-know-who’ die van origine een Kortrijkse was, maar zich schaamde voor haar geboortestad. Terwijl ik er zóveel mooie dingen zag..! niks om je voor te schamen hoor! Ik wandel nu ook weer graag met jóú mee. 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s