In de ban van de hertogin / 1

De vorstin der Nederlanden

Door mijn goede vriend Manu, die als historicus reeds vele jaren gepassioneerd is door de middeleeuwen, ben ik evenzeer aangestoken met het enthousiasme voor deze periode uit de geschiedenis. De laatste maanden heb ik mij een beetje verdiept in de tijd van de Bourgondische hertogen, waarover Bart Van Loo vorig jaar zo’n fantastisch boek heeft gepubliceerd.
Tussen alle opmerkelijke figuren die in de Bourgondische tijd onze streken bevolkten, is er iemand die mij bijzonder intrigeert : Maria van Bourgondië.

Maria van Bourgondië regeerde in de tweede helft van de 15e eeuw als hertogin over het Bourgondische rijk en probeerde dat te doen met veel overleg, in tegenstelling tot haar vader Karel de Stoute, die een brutale en onbezonnen heerser was. Ze werd alom geprezen om haar schoonheid, gratie en intelligentie. Men noemde haar de vorstin der Nederlanden.
Maar haar bewind kan nauwelijks op haar conto worden geschreven. Staatszaken waren in die tijd geen vrouwenaangelegenheden. Elke belangrijke beslissing werd door haar man Maximiliaan van Oostenrijk genomen. Tijdens haar veel te korte leven heeft ze niettemin geprobeerd om rust en vrede te brengen in haar rijk.

We hebben deze zomer in Vlaanderen enkele plaatsen bezocht die nog herinneren aan Maria van Bourgondië of een link hebben met haar levensverhaal. Eigenlijk zijn we daar nog steeds mee bezig. We begonnen bij het einde en gingen eerst een kijkje nemen op de plaats waar Maria dat fatale ongeval heeft gehad.
Daarvoor moesten we naar het bos van Wijnendale, in het hartje van West-Vlaanderen. Het bos ligt op het grondgebied van de gemeente Torhout. Aan de rand ervan staat het kasteel van Wijnendale.
We konden er echter niet zomaar naar binnen. Het kasteeldomein, dat nog steeds wordt bewoond, was hermetisch afgesloten door een smeedijzeren hek.

Maar wij hadden gelukkig een bezoek aan het kasteel gereserveerd. De ingang bleek wat verderop te zijn. We moesten ons aanmelden aan de balie die was ondergebracht in een bijhuis van het kasteel.

Eenmaal we waren ingecheckt konden we aan de andere kant van het smeedijzeren hek door een kleiner hekje dat ons toegang verschafte tot de dreef en de oprijlaan naar het kasteel.

Algauw zagen we het kasteel tussen de bomen opdoemen.

Het liep tegen het einde van een zeer strenge winter aan toen Maria van Bourgondië in maart 1482 in Wijnendale arriveerde, samen met haar man Maximiliaan I van Oostenrijk en hun gevolg. Ze waren hier uitgenodigd voor een banket door Adolf van Kleef-Ravenstein, edelman en stadhouder-generaal in dienst van de Bourgondische hertogen.
De dooi was pas ingezet en de hoeven van hun paarden kletterden op de nog half bevroren grond terwijl ze naar de ophaalbrug van het kasteel toe reden. Maria verheugde zich op het feit dat ze hier in Wijnendale enkele zorgeloze dagen zou kunnen doorbrengen.

Aan het einde van de dreef stond het kasteel daar majestueus te wezen.

(wordt vervolgd)


Geraadpleegde bronnen :
De Bourgondiërs door Bart Van Loo, uitgegeven door De Bezige Bij

historiek.net
Illustratie: Wikipedia (publiek domein)

5 reacties

 1. dat is ook allemaal interessant!
  ik lees er graag over zoals jij het schrijft, eenvoudig voor een simpele ziel als ik en toch heel boeiend
  alsof ik me in die tijd bevind
  prachtig kasteel is dat!
  k zie het al voor me, de sneeuw op de torens, de paarden die aankomen…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s