Een dorp ten voeten uit. (1/8)

Onder het corona-motto “beleef eens vakantie in je eigen buurt” organiseert men deze zomer in Machelen-aan-de-Leie een wandelzoektocht in eigen dorp. Ik woon in een aanpalende gemeente, maar kom wel regelmatig in Machelen omdat daar onze favoriete bakker, slager, kruidenier, krantenboer, apotheker, huisartsen en kinesisten wonen. Ik ken dus het dorp vrij goed en wou deze wandelzoektocht wel eens doen. Maar er moeten onderweg 14 aartsmoeilijke vragen worden beantwoord en bovendien een ingewikkelde fotopuzzel worden opgelost.
Ik ben niet zo’n puzzelaar. Daarom heb ik mijn vrouw meegenomen. Ikzelf zou wat kiekjes nemen onderweg, terwijl zij zich met de vragen en de fotopuzzel zou bezig houden, alles netjes zou noteren en tegelijk de te volgen routeaanduidingen op het routeplan in de gaten zou houden. Zo leken mij de taken mooi verdeeld. 😀

Het dorp lag er die namiddag wat dromerig en loom bij. Het was nochtans een lekker wandelweertje, hoewel de zon zich af en toe verstopte achter een grijs wolkendeken. Maar er waren ook mooie opklaringen, waardoor de foto’s afwisselend zonnig en soms wat minder zonnig zijn.
Wij vertrokken op het pleintje voor het oud gemeentehuis van Machelen, waar nu een ontmoetingscentrum is in ondergebracht. Op het pleintje staat een “zuil van Raveel“.

Via een daartegenover liggende parking bereikten we een smal wandelpad dat ons langs achtertuintjes meteen uit het dorpscentrum leidde, in de richting van de oude molen.

Algauw kwamen we bij de Hostensmolen, een molen uit 1835 die reeds sinds 1904 geen wieken en geen molenrad meer heeft. Dat de molen ooit wieken heeft gehad bewijst deze stokoude postkaart.

De oude molen staat al geruime tijd te verkommeren. Uiteindelijk zouden er dan toch plannen uitgetekend zijn om het gebouw te renoveren. Geen idee wat men met de molen van plan is. De molen is weliswaar beschermd als monument, maar wieken zal hij waarschijnlijk nooit meer krijgen.

We weken wat van de uitgestippelde route af om bij het atelier van Roger Raveel een kijkje te nemen. Zoals ieder Leiedorp is ook Machelen-aan-de-Leie een kunstenaarsdorp. Maar geen enkele kunstschilder heeft zo z’n stempel op dit dorp gedrukt, als Roger Raveel. Hij was hier geboren en getogen en stierf hier in 2013.
Het atelier is te bezoeken op afspraak.

Via een smalle doorgang naast het kunstenaarsatelier bereikten we terug het open veld en lieten we algauw de dorpskern een eind achter ons.

Zo bereikten we de brug over de oude Leiearm. Mijn vrouw had intussen al enkele vragen weten op te lossen en enkele onderdelen van de fotopuzzel kunnen plaatsen. Hier kan ik niet verder op ingaan natuurlijk, want de zoektocht loopt nog steeds en misschien zijn er deelnemers met snode plannen, die hier komen lezen en zo mogelijks met de antwoorden zouden gaan lopen waarvoor ik zo hard heb moeten zwoegen. 😉

(wordt vervolgd)

9 reacties

 1. Je had je taken wel goed gekozen! Je vrouw alles laten doen en jij een beetje kijken en wandelen 🙂 ! Als je dat gedaan krijgt haha. Leuk zo’n wandeling met fotopuzzel. Zo kan een mens zijn tijd wat verdoen en in beweging zijn. Nee de concurrenten mogen niets weten alhoewel, kunnen ze aan de hand van je foto’s niets afleiden? Goed verstopt veronderstel ik. Fijn gedaan hoor, een mooi log met een vervolg…

  Beantwoorden

 2. whaha, ja jij had het leukste deel, foto’s nemen
  die molen staat daar inderdaad al lang zo zonder wieken
  mooie wandeling kan je daar doen, Raveel wist wel waar het goed wonen is

  Beantwoorden

 3. Hahahahaa.. ja ja, altijd uitkijken voor de concurrentie hoor.. als je er zó hard je best voor doet. Jij de kiekjes en je vrouw álle andere taken.. mooi verdeeld inderdaad. 😉 Doet me heel hard denken aan die fotopuzzels in Dordrecht die ik samen met m’n zussies altijd doe.. hahahahaa! Wel een héél andere omgeving natuurlijk.. en daar aan de Leie lijkt het me ook héél goed toeven! 🙂

  Beantwoorden

   1. Het zou formidabel zijn als de molen nieuwe wieken en een nieuw molenrad zou krijgen, maar naar ik heb vernomen is de huidige eigenaar van plan om er een kangoeroe-woning van te maken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s