De Lange Max. (3/4)

Hier had het kanon dus gestaan. Een enorm tuig, het grootste kanon dat ooit is gezien. Het onding schoot reeds in de Eerste Wereldoorlog precies gerichte granaten vijftig kilometer ver. Deze gigantische betonnen krater, waarin het kanon destijds was verankerd, getuigt nog van de aanwezigheid van dit monster, dat met oorverdovend gebulder ooit dood en vernieling zaaide.

Toen de Eerste Wereldoorlog helemaal vast zat in de loopgrachten aan de Ijzer en de Somme, werd langeafstandsgeschut voor de oorlogvoerende partijen alsmaar belangrijker. De Britten deden dat vanop hun fregatten op de Noordzee, de Fransen installeerden hun zwaar geschut op spoorwegwagons. Maar de Duitsers opteerden voor het plaatsen van super artilleriegeschut, achter het front op een vaste positie. Daarom bouwde het Duitse leger, hier in Koekelare, hun gevreesde “Lange Max”.

Het kanon loste op 27 juni 1917 zijn eerste schot en al meteen werd het casino van Malo-les-Bains in Frankrijk zwaar geraakt. Er vielen elf doden. Later zou het kanon nog voor enorme verwoestingen zorgen in onder meer Duinkerke, Poperinge, Veurne en Koksijde. De geallieerden zijn er in de oorlogsjaren nooit in geslaagd om het kanon uit te schakelen.

We wandelden omheen de immense geschutsbedding. Een gruwelijke put. Op een tiental meter afstand er om heen stonden diverse infoborden opgesteld met uitleg over wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld.

Wat verderop in het veld stond een herdenkingsmonument. Het werk heet “Bloemen tegen het vergeten” en stelt een kapotte obus voor waarin vergeet-mij-nietjes zijn gezet.

(wordt vervolgd)

5 reacties

 1. In het uitvinden én gebruiken van de meest gruwelijke wapens is de mens niet te verslagen…
  Die betonnen geschutsbedding spreekt voor zich.
  Stel je eens voor dat al het geld en inspanningen in oorlogen, zou gespendeerd worden aan gezondheidzorg, verpleging, ziektezorg enz enz. Hoe mooi zou onze wereld dan niet zijn hé ?

  Beantwoorden

 2. amai zo’n kanon, dat is de moeite, vreselijk dat ze dat hebben gemaakt, niet te verwonderen dat er zoveel slachtoffers vielen
  ffeww vanuit koekelare naar frankrijk
  een prachtig en origineel monument!

  Beantwoorden

 3. Oh, best wel een origineel herdenkingsbeeld zeg.. en mooi uitgevoerd!
  Tjaa.. het is en blijft gruwelijk, wat zo’n oorlog allemaal met zich meebrengt hè.
  Wát een groot kanon.. ik dacht op één van je vorige foto’s te lezen dat de loop in 32cm doorsnede was en dat leek me klein.. maar echt dik hoefde die loop dus niet te zijn om bijzonder doeltreffend te zijn..!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s