De Lange Max. (1/4)

Wij, mijn vrouw en ik, bevonden ons anderhalve week geleden ergens in het hartje van West-Vlaanderen, tussen de licht glooiende velden. Dikke wolken hingen dreigend boven ons hoofd. Onze GPS was het noorden kwijt en wij ook. We waren op zoek naar de Lange Max maar die was niet te vinden.
Jullie vragen zich misschien af wie lange Max is ? Lange Max was een kanon. Niet zomaar een kanon, maar een superkanon van het Duitse leger dat tijdens de Eerste Wereldoorlog vanuit de Westhoek projectielen afschoot tot in Duinkerke. Maar Lange Max bestaat niet meer. Al heel lang niet meer, het kanon werd ontmanteld in 1942.
Dan vragen jullie zich misschien af waarom wij, ergens in the middle of nowhere, op zoek waren naar een kanon dat niet meer bestaat ? Maar wij waren niet op zoek naar dat kanon. We waren op zoek naar het Museum De Lange Max. Dat museum staat ergens in de West-Vlaamse velden, nabij de plek waar dat kanon ooit was opgesteld. Dat was in de buurt van het dorp Koekelare, in een gehucht dat luistert naar de naam Leugenboom.
De bomen vertellen hier misschien leugens, maar niet het museum. Integendeel, ons leek het een bijzonder interessant museum om te bezoeken… als je het kan vinden.
Maar wij stonden vooralsnog in Koekelare te koekeloeren.

Dit korte filmpje hadden wij toen nog niet gezien. Het had ons misschien wat wijzer kunnen maken. Of net niet…

Wordt vervolgd.

8 reacties

 1. ja, diep in west-vlaanderen hebben ze nog nooit gehoord van bordjes die de richting aanwijzen 🙂
  Lange max heeft werkelijk alles te bieden, zelfs een cafetaria, tenminste als je het kan vinden
  Koekelare, ja daar woonden overgrootouders van mij, mijn pa en zijn ouders gingen in die oorlog op de vlucht naar koekelare, zij woonden in Brielen grenzend aan Ieper…
  Mooie landschapsfoto’s met daar tussen ergens dus de lange max

  Beantwoorden

  1. Zijn er op Google Earth nu eigenlijk al beelden van diep donker West-Vlaanderen? 😛
   Ik denk dat we het beter Korte Max kunnen noemen hoor.. een Lange zou overal bovenuit steken.. en dat doet ie dus niet! hahahaa!

   Beantwoorden

 2. Nou.. als er zo’n filmpje gemaakt moet worden, zijn jullie duidelijk niet de enigen die dat museum niet kunnen vinden hè.. ze hadden het geld voor dat promootje beter in goede wegwijsborden kunnen steken denk ik hahahaha!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s