Back to my roots.

We keren nog even terug naar het Industriemuseum in Gent. Het was vooral de afdeling “Grafische technieken” van het museum die er onze bijzondere aandacht kreeg.
In de historische drukkerij van het Industriemuseum werd ik als het ware veertig jaar terug in de tijd geflitst. Ik gaf uitleg aan mijn metgezellen over alles wat er te zien was en haalde herinneringen op aan vervlogen tijden.

Beroepshalve heb ik 40 jaar van mijn leven doorgebracht in de wereld van de grafische technieken en kunsten. Toen ik nog studeerde leerden we nog over de oude methodes, waarbij er nog werd gewerkt met uit lood gegoten letters, typografie genaamd. Een techniek die ik in het begin van mijn loopbaan nog zelf in de praktijk heb toegepast. Maar ook de nieuwste ontwikkelingen van de moderne offset-druk kwamen in mijn studietijd reeds aan bod. Ik was amper afgestudeerd toen de “offset” voor een enorme omwenteling zorgde in de grafische sector. De typografie was in het huwelijksbootje gestapt met de fotografie en werd voortaan de reprografie.
Nog later was het de digitalisering die in een mum van tijd de hele drukkerswereld op z’n kop zette. Ik heb het allemaal van dichtbij meegemaakt.

Foto : ©Industriemuseum Gent

Nu dacht ik zo bij mezelf, ik ben al meer dan vijftien aan het bloggen en heb het op mijn blog haast nooit gehad over het beroep dat ik zovele jaren heb uitgeoefend. Nu ik al twee jaar met pensioen ben is het misschien tijd om daar eens iets meer over te gaan schrijven.
Daarom heb ik het vermetel plan opgevat om vanaf nu, ongeveer om de maand, een artikeltje op deze blog te posten over de geschiedenis van de drukkunst, aangevuld met persoonlijke anekdotes uit mijn beroepsleven.
Het eerste artikel komt er vrijdag al aan. Daarin zal ik het hebben over het prille begin van de drukkunst toen Bi Sheng, een Chinees die leefde in de elfde eeuw, plots op een mooie dag in het jaar 1040 een lumineus idee kreeg.

11 reacties

 1. Ik kijk er al naar uit! Toen ik in mijn studietijd regelmatig naar de drukker moest om een schooltijdschrift te laten drukken ,was ik altijd erg nieuwsgierig en de drukker toonde me als er nieuwigheden waren in zijn beroep. Dus ik ben hier ook nieuwsgierig!

  Beantwoorden

   1. Reclamebureau, gans in het begin teksten typen voor de layouters, later toen andere computers kwamen en de layouters alles op pc konden opmaken zelf ook al doende geleerd opmaak adv en reclamekranten ineen steken, gazet van deinze enz

    Beantwoorden

     1. bwa, er was geen tijd om het boeiend te vinden, het was vooral opjagen, stressen en heeeeeel veel uren
      de opmaak van advertenties was wel leuk maar er was geen tijd genoeg

 2. Die boeiende grafische technieken, ik heb ze dik 40 jaar geleden ook geleerd aan de Kunst academie van Dendermonde. Hoogdruk, vlakdruk, diepdruk, steendruk, zeefdruk, droge naald, etsen, litho en lino enz enz.
  Je zal wel begrijpen dat ik heel benieuwd ben naar je verdere postjes over drukkunst en je persoonlijke ervaringen in het drukkerij wereldje !

  Beantwoorden

 3. Ja.. daar zijn in die sector de nodige veranderingen geweest in de loop der jaren hè.. en jij hebt daar veel van meegekregen tijdens je werkzame leven dus. Heel interessant hoor.. ben al eens benieuwd!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s