Het Ros.

Mijn echtgenote had er reeds lang naar uitgekeken. Net zoals iedereen die een link heeft met de stad waar zij werd geboren : Dendermonde. Om de tien jaar doet het Ros Beiaard immers zijn ronde in de stad van Dendermonde. En dat is voor alle Dendermondenaren een absoluut niet te missen hoogdag.

En terecht, want de Ros Beiaard ommegang is één der mooiste folkloristische evenementen in Vlaanderen. De stoet zorgt voor een drie uur durend, wervelend spektakel in de straten van Dendermonde, met als hoogtepunt het Ros zelf dat één keer om de tien jaar uit z’n stal komt en, begeleid door de pijnders en de vier heemskinderen, zijn ronde doet door de stad om het volk van Dendermonde te groeten. De ommegang bestaat reeds sinds de 15 de eeuw en lokt telkens meer dan 100.000 bezoekers naar de stad.
De laatste keer dat dat gebeurde was in mei 2010. Wij waren er bij en we keken toen onze ogen uit en waren mede ontroerd toen het paard voorbij kwam en voor ons een hoofse buiging maakte.

De volgende ommegang stond gepland voor aanstaande zondag 24 mei 2020. De mensen van Dendermonde leefden al maanden, zelfs jaren toe naar deze datum. Alle voorbereidingen waren getroffen, de affiches waren gedrukt, de tickets voor de tribunes reeds in voorverkoop verkocht. Maar helaas, het ellendige corona-virus heeft ook de Ommegang niet gespaard.
De Ros Beiaard Ommegang is met een jaar uitgesteld en gaat pas door op 30 mei 2021. Het paard blijft dus nog een jaar langer op stal en de Dendermondenaren moeten nog een extra jaar geduld oefenen.

9 reacties

 1. deze stoet heb ik nog nooit gezien, ja een verslag op het nieuws maar meer niet
  k ben zelfs nog maar één keer in Dendermonde geweest 🙂
  dat moeten altijd vier broertjes zijn hé, maar als er nu eens geen vier broertjes meer zullen zijn wat gaan ze dan doen?

  Beantwoorden

 2. Die van Dendermonde zijn maga trots op hun ros Beiaard, mét rede trouwens !
  Die stoet heb ik 1 keer in mijn leven gezien en was er behoorlijk van onder de indruk.
  Ontelbare evenementen zijn door dat pokke virus in het water gevallen. Mijn dochter trouwt op 2 augustes… dat valt nu ook in het water. Alles is nu met 1 jaar uitgesteld…
  Laat ons hopen dat er een vaccin komt, anders blijven we nog jaren aanmodderen vrees ik

  Beantwoorden

  1. Wat sneu dat het trouwfeest van je dochter in het water valt. Hopelijk wordt het feest volgend jaar dubbel zo mooi.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s