Dichter bij Van Eyck.


Het was de grootste tentoonstelling rond het werk van Jan Van Eyck ooit en het had het belangrijkste culturele evenement in Gent van dit voorjaar moeten zijn. Dat was het ook, tot het corona-virus roet in het eten kwam gooien.

Half maart ging de tentoonstelling onherroepelijk dicht. Ik was één van de gelukkigen die nog voor de sluiting erin geslaagd is om deze uiterst boeiende tentoonstelling te gaan bezichtigen. Begin maart ben ik er, samen met mijn vriend en historicus Manu naartoe geweest en we hebben er ons vergaapt aan de verbluffende schildertechniek van Van Eyck en enkele van zijn tijdsgenoten.
Vele mensen die hun bezoek nog wat hadden uitgesteld, waren eraan voor de moeite. De tentoonstelling is afgesloten en de kunstwerken keren terug naar hun vaste stek in musea verspreid over de wereld.
Gelukkig kunnen we nog op het internet terecht om dichter bij Van Eyck te komen. Als men hierboven klikt op het zelfportret van Jan Van Eyck dan komt men terecht op de website “closer to Van Eyck”. Op deze gesofisticeerde site verneemt men alles over het gerestaureerde ‘Lam Gods’, maar ook over alle andere werken van de grootmeester. Men kan er bovendien alles bekijken in een super resolutie, zodat men elk schilderij op het scherm enorm kan uitvergroten en tot in het allerkleinste detail kan bestuderen. Men verneemt er ook alles over het wetenschappelijk onderzoek dat aan de restauratie van de werken is vooraf gegaan. Het loont absoluut de moeite om er een keertje virtueel te gaan rondneuzen.
Nog meer informatie over het leven en werk Jan Van Eyck is er te vinden op de website van het Museum voor Schone Kunsten van Gent.

8 reacties

  1. Vrouwen die aan kunst deden was not done in die tijd. Sommige deden het wel maar gaven zich uit als man. De eerste bekende vrouwelijke kunstschilders leefden in de 17e eeuw (300 jaar na Van Eyck).

   Beantwoorden

 1. De gebroeders Van Eyck, , Jan en Hubert waren ongelooflijk getalenteerd. en met de middelen van toen waar ze de knapste schilderijen mee maakten. In de kunst academie van Dendermonde hebben we heel veel geleerd over deze top artiesten. Deze tentoonstelling zal ik dan ook maar noodgedwongen virtueel bekijken. Dikke merci voor deze tip Dirk !

  Beantwoorden

 2. Ja je was één van de gelukkigen. Het stond ook op het programma maar eind februari en begin maart begon al die discussie een beetje rond corona en ik heb de stap niet meer durven zetten. Maar virtueel was ik wel gaan kijken.

  Beantwoorden

 3. Zo.. dat maakt jullie bezoek dan nog eens éxtra bijzonder hè, niet alleen om de werken zélf, maar dat je ze überhaupt heb kunnen zien daar..!
  Ik heb al diverse online sites bezocht van musea, die nu daar virtuele rondleidingen laten zien.. echt wel interessant. Ik ga deze link ook eens aanklikken op een rustig moment.. zeker weten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s